top of page
team-work-research_edited.jpg

Έρευνα

Έρευνα υψηλής ποιότητας με εθνικές και διεθνείς συνεργασίες

Η αποστολή του GMI είναι να παρέχει εμπειρογνώμονα υγειονομική περίθαλψη προσανατολισμένη στον ασθενή, πρώτης τάξεως εκπαίδευση, μαζί με πρωτοποριακή έρευνα. Αυτή η έρευνα είναι αναπόσπαστο μέρος των προσπαθειών μας για την καταπολέμηση των ιατρικών ασθενειών στην Κύπρο, στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο. Πολλοί αφοσιωμένοι επιστήμονες και γιατροί εργάζονται ακούραστα ως μέλη της ομάδας μας για να κάνουμε αυτή την αποστολή πραγματικότητα. Για εμάς, η συμπόνια οδηγεί την καινοτομία. Αυτή η καινοτομία προέρχεται από την ικανότητά μας να κατανοούμε κάθε μία από τις ανάγκες του ασθενούς μας, τόσο αυτές που εκφράζονται όσο και αυτές που δεν ειπώθηκαν. Αυτές οι ανάγκες καθοδηγούν την πορεία μας προς τα εμπρός, οδηγώντας την ομάδα μας να αντιμετωπίσει δύσκολα ιατρικά ζητήματα και να βρει πρωτότυπες λύσεις.

Το GMI είναι ταυτόχρονα νοσοκομείο και ερευνητικό κέντρο, δημιουργώντας το χώρο όπου συναντώνται γιατροί και ερευνητές. Ως αποτέλεσμα, ο χρόνος μεταξύ των επιστημονικών ανακαλύψεων και της ανάπτυξης νέων θεραπευτικών μεθόδων, οι οποίες ωφελούν άμεσα τη ζωή των ασθενών μας, μειώνεται στο ελάχιστο. Το ιατρικό προσωπικό μας, το οποίο κατανοεί σε βάθος τις ανάγκες των ασθενών μας, συνεργάζεται στενά με τους επιστήμονές μας, οι οποίοι με τη σειρά τους μετατρέπουν αυτές τις ανάγκες σε ερευνητικά προγράμματα με επίκεντρο τον ασθενή. Η μοναδική κουλτούρα που καλλιεργείται στο GMI, η οποία επικεντρώνεται στη συνεργασία και την ομαδική εργασία, ενισχύει την πολυεπιστημονική ερευνητική μας προσέγγιση.

Οι ερευνητές μας εργάζονται επίσης σε έργα σε συνεργασία με διάφορα φημισμένα ερευνητικά ιδρύματα στην Κύπρο, την Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Η έρευνα που διεξάγεται στο GMI έχει διεθνή αναγνώριση και χρηματοδοτείται κυρίως μέσω χορηγιών από το Κυπριακό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας και από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Top-quality research.webp
Endocrinology-services.jpg

Το GMI συγκεντρώνει τη μεταφραστική και την κλινική έρευνα σε μια ενιαία τοποθεσία

transational research.webp

Μεταφραστική έρευνα

Η μεταφραστική έρευνα μεταφέρει νέες καινοτόμες ιδέες και θεραπείες από το εργαστήριο στην κλινική (bench to bedside), ενώ παράλληλα μεταφέρει κλινικές παρατηρήσεις από την κλινική στο εργαστήριο (bedside to bench). Η διαδικασία αυτή επιταχύνει την εξέλιξη ενός έργου και εξασφαλίζει ότι κάθε έργο ανταποκρίνεται άμεσα στις πραγματικές ανάγκες των ασθενών. Η μεταφραστική έρευνα στο Γερμανικό Ιατρικό Ινστιτούτο (GMI) διαρθρώνεται γύρω από διεπιστημονικές ερευνητικές ομάδες, στις οποίες συμμετέχουν γιατροί, βιολόγοι, φυσικοί και μηχανικοί υπολογιστών.


Η έρευνα επικεντρώνεται κυρίως στη μοριακή και τεχνική έρευνα. Οι ομάδες μοριακής έρευνας αναζητούν νέους βιοδείκτες σε ανιχνευτές αίματος και ιστών, οι οποίοι με τη σειρά τους επιτρέπουν εξατομικευμένες και εξατομικευμένες θεραπευτικές προσεγγίσεις. Οι ομάδες τεχνικής έρευνας εργάζονται πάνω σε νέα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης για την επεξεργασία εικόνας, σε νέες μεθόδους και τεχνικές απεικόνισης, καθώς και σε προσεγγίσεις υψηλής ακρίβειας στην ακτινοθεραπεία. Κάθε ένα από τα έργα μας έχει ως στόχο να ολοκληρωθεί όσο το δυνατόν πιο διεξοδικά και άμεσα, ώστε να προσφέρονται στους ασθενείς μας οι νεότερες και πιο καινοτόμες θεραπείες.

Κατάλογος των συνεργατών μας στη μεταφραστική έρευνα

Βιοτράπεζα του Πανεπιστημίου Κύπρου
  • Το GMI θα λειτουργεί ως δορυφορική εγκατάσταση της βιοτράπεζας, συμβάλλοντας στη συλλογή δειγμάτων που θα είναι διαθέσιμα για ερευνητικούς σκοπούς.

  • Εταίροι σε διάφορα ερευνητικά έργα

  • Σύνδεσμος: https://biobank.cy/

Ο Δρ Συλιανόπουλος Τριαντάφυλλος, αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Παραγωγής του Πανεπιστημίου Κύπρου.
  • Έργα σχετικά με τη διερεύνηση της μηχανικοπαθολογίας του καρκίνου

  • Εταίροι σε ένα έργο που αποσκοπεί στη διερεύνηση βιοδεικτών των όγκων του μαστού για την έγκαιρη πρόβλεψη της ανταπόκρισης των ασθενών στη θεραπεία

  • Σύνδεσμος: www.ucy.ac.cy

Δρ Δαμιανού Χριστάκη, καθηγητή στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, Μηχανικών Υπολογιστών και Πληροφορικής του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου.
  • Διάφορα έργα σχετικά με τη θεραπευτική εφαρμογή των εστιασμένων υπερήχων

  • Εταίροι στο ερευνητικό πρόγραμμα SoundPet που χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας Κύπρου. Στόχος του SoundPet είναι η ανάπτυξη ενός συστήματος εστιασμένων υπερήχων με μαγνητική τομογραφία για τον καρκίνο.

  • Σύνδεσμος: www.cut.ac.cy

clinical-research.webp

Κλινική έρευνα

Οι κλινικές ερευνητικές μας προσπάθειες είναι πρωτοπόρες στην εξατομικευμένη θεραπεία, τη διάγνωση και τη φροντίδα των ασθενών. Για να επιτευχθεί αυτό, η Μονάδα Κλινικών Δοκιμών του GMI φιλοξενεί μια αφοσιωμένη ομάδα ιατρών και νοσηλευτών, οι οποίοι έχουν ως στόχο να προσφέρουν στους ασθενείς τα τελευταία και πιο καινοτόμα φάρμακα και τεχνικές συσκευές. Η ομάδα επικεντρώνεται σε δύο ερευνητικούς τομείς: διεξαγωγή κλινικών δοκιμών πρώιμης και όψιμης φάσης και ενδυνάμωση των ασθενών. Στόχος των ερευνητών είναι να προσφέρουν πλήρως εξατομικευμένη ιατρική θεραπεία σε κάθε ασθενή. Αυτή η εξατομίκευση δεν προσαρμόζεται μόνο στα διαφορετικά προφίλ ασθενειών, αλλά και στον κάθε ασθενή και στον τρόπο με τον οποίο εξελίσσεται η ασθένειά του. Τα ερευνητικά προγράμματα επικεντρώνονται τόσο στο διαγνωστικό όσο και στο θεραπευτικό στάδιο και ενδιαφέρονται επίσης για τα ηθικά και ψυχολογικά ζητήματα που επηρεάζουν όλους τους ασθενείς.

Κατάλογος των συνεργατών μας στην κλινική έρευνα

Europa Donna Κύπρος
  • Εταίροι σε ερευνητικές δραστηριότητες που σχετίζονται με την παρηγορητική/υποστηρικτική φροντίδα και θέματα σεξουαλικότητας

  • Σύνδεσμος: europadonna.com.cy

Europa Uomo Κύπρος
  • Εταίροι σε ερευνητικές δραστηριότητες σχετικά με τον καρκίνο του προστάτη

  • Σύνδεσμος: europauomocyprus.com.cy

 

Σε εξέλιξη κλινικές δοκιμές

Γιατί να λάβετε μέρος σε μια κλινική δοκιμή στο Γερμανικό Ιατρικό Ινστιτούτο;

Στο GMI, οι ανάγκες του κάθε ασθενούς μας έρχονται πρώτες. Αυτή η συμπόνια οδηγεί το πάθος μας για καινοτομία που μπορεί να βοηθήσει τους ασθενείς μας να ζήσουν περισσότερο και υγιέστερα. Μέσω ελεγχόμενων ερευνητικών μελετών, γνωστών ως προοπτικές κλινικές δοκιμές, έχετε πρόσβαση σε προηγμένες θεραπείες, διαγνωστικές διαδικασίες και θεραπείες που μπορούν να βοηθήσουν εσάς και τις μελλοντικές γενιές με τρόπους που οι τυποποιημένες μέθοδοι θεραπείας δεν μπορούν να βοηθήσουν. Εκτιμούμε αυτό που πραγματικά χρειάζονται οι ασθενείς μας, γι’ αυτό και συζητάμε όλες τις μελέτες με τοπικές και διεθνείς οργανώσεις εκπροσώπησης των ασθενών πριν από την έναρξη μιας κλινικής δοκιμής στο κέντρο μας.
Το Γερμανικό Ιατρικό Ινστιτούτο προσφέρει:

  • Εύκολη πρόσβαση στις πιο υποσχόμενες κλινικές δοκιμές του σήμερα

  • Νέες εναλλακτικές θεραπείες και πειραματικά φάρμακα που δεν είναι ευρέως διαθέσιμα

  • Ευκαιρίες να διαδραματίσετε ενεργό ρόλο στη δική σας υγειονομική περίθαλψη και να συμμετάσχετε σε έρευνα που μπορεί να προσφέρει ελπίδα και θεραπεία σε άλλους.

  • Την ευκαιρία να συμμετάσχετε σε μελέτες ενδυνάμωσης των ασθενών, οι οποίες διεξάγονται σε συνεργασία με ομάδες εκπροσώπησης ασθενών και διεθνείς ηγέτες στον τομέα αυτό.

Το Γερμανικό Ιατρικό Ινστιτούτο προσφέρει:
  • Εύκολη πρόσβαση στις πιο υποσχόμενες κλινικές δοκιμές του σήμερα

  • Νέες εναλλακτικές θεραπείες και πειραματικά φάρμακα που δεν είναι ευρέως διαθέσιμα

  • Ευκαιρίες να διαδραματίσετε ενεργό ρόλο στη δική σας υγειονομική περίθαλψη και να συμμετάσχετε σε έρευνα που μπορεί να προσφέρει ελπίδα και θεραπεία σε άλλους.

  • Την ευκαιρία να συμμετάσχετε σε μελέτες ενδυνάμωσης των ασθενών, οι οποίες διεξάγονται σε συνεργασία με ομάδες εκπροσώπησης ασθενών και διεθνείς ηγέτες στον τομέα αυτό.

  • Μέσω των κλινικών δοκιμών, οι ερευνητές αποκτούν βαθύτερη κατανόηση του τρόπου διάγνωσης, θεραπείας και πρόληψης ασθενειών και ιατρικών καταστάσεων. Αυτές οι ερευνητικές μελέτες δοκιμάζουν και συγκρίνουν πειραματικά φάρμακα και τεχνικές για να μάθουν ό,τι είναι απαραίτητο πριν προσφέρουν αυτές τις νέες ευεργετικές ιατρικές διαδικασίες ή φάρμακα στους ασθενείς. Στην πραγματικότητα, τα περισσότερα φάρμακα και συσκευές που χρησιμοποιούνται σήμερα ξεκίνησαν σε κλινικές δοκιμές που εξέτασαν την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά τους.

  • Οι κλινικές δοκιμές και οι ασθενείς που συμμετέχουν εθελοντικά σε αυτές συμβάλλουν στη διαμόρφωση του μέλλοντος της ιατρικής. Ωστόσο, η αίτηση συμμετοχής σε μια κλινική δοκιμή είναι μια προσωπική απόφαση, την οποία πρέπει να εξετάσετε προσεκτικά. Καθώς ζυγίζετε την απόφασή σας, σκεφτείτε αυτές τις βασικές ερωτήσεις:

    • Ποιος είναι ο σκοπός της συγκεκριμένης ερευνητικής μελέτης;

    • Ποιος θα είναι υπεύθυνος για τη φροντίδα μου;

    • Τι θα μου συμβεί κατά τη διάρκεια της μελέτης;

    • Θα με ωφελήσει προσωπικά η έρευνα;

    • Πώς θα μπορούσε αυτή η μελέτη να επηρεάσει την καθημερινή μου ζωή;

    • Θα υπάρξουν γνωστές παρενέργειες;

    • Πώς θα ξέρω αν η πειραματική θεραπεία έχει αποτέλεσμα;

    • Υπάρχουν άλλες επιλογές;

    • Μπορώ να αποχωρήσω από την ερευνητική μελέτη ανά πάσα στιγμή;

    • Θα μου δοθούν τα αποτελέσματα της μελέτης;

    • Πώς διασφαλίζεται και προστατεύεται η ασφάλειά μου;

    • Θα μου κοστίσει τίποτα;

    • Θα καλυφθεί από την ασφάλειά μου;

  • Ένα ειδικό συμβούλιο, αποτελούμενο από ερευνητές του GMI, εξετάζει προσεκτικά όλες τις πιθανές κλινικές δοκιμές. Πριν από τη διάθεση μιας δοκιμής στους ασθενείς, κάθε δοκιμή συζητείται και εγκρίνεται από τις οργανώσεις εκπροσώπησης των ασθενών, την τοπική επιτροπή δεοντολογίας και τις τοπικές νομικές αρχές. Ωστόσο, είναι σημαντικό να κατανοήσετε τα πιθανά οφέλη και τους κινδύνους της συμμετοχής σε οποιαδήποτε ερευνητική μελέτη, οι οποίοι περιλαμβάνουν

     

    Οφέλη

    • Βοήθεια στη δοκιμή ερευνητικών φαρμάκων και θεραπειών που μπορεί να εξελιχθούν σε μια καλύτερη θεραπευτική επιλογή για ανθρώπους σε όλο τον κόσμο

    • Να παίζετε ενεργό ρόλο στην υγειονομική σας περίθαλψη

    • Πρόσβαση σε νέες ερευνητικές θεραπείες πριν αυτές διατεθούν στο κοινό

    Κίνδυνοι

    • Πιθανές δυσάρεστες, σοβαρές ή απειλητικές για τη ζωή παρενέργειες που σχετίζονται με τη συγκεκριμένη πειραματική θεραπεία

    • Θεραπείες, διαγνωστικές προσεγγίσεις ή θεραπείες μπορεί να μην είναι αποτελεσματικές

    • Τα πρωτόκολλα μπορεί να απαιτούν περισσότερο χρόνο και προσοχή από την τυπική περίθαλψη, συμπεριλαμβανομένων ταξιδιών στο χώρο της μελέτης, πρόσθετων θεραπειών, παραμονής στο νοσοκομείο ή πολύπλοκων απαιτήσεων δοσολογίας.

Κατάλογος συνεχιζόμενων κλινικών δοκιμών

Παρακάτω μπορείτε να βρείτε τις τρέχουσες κλινικές δοκιμές μας που συνδέονται με τις ασθένειες στις οποίες στοχεύουν:

  • Μια πολυεθνική, μη παρεμβατική, προοπτική μελέτη του Nivolumab (BMS-936558) σε ασθενείς με τοπικά προχωρημένο ή μεταστατικό (ΣΤΑΔΙΟ IIIB-IV) μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα (NSCLC) με πλακώδη και μη πλακώδη ιστολογία μετά από προηγούμενη χημειοθεραπεία που αντιμετωπίστηκε σε πραγματικές συνθήκες στην Ελλάδα και την Κύπρο. (χρηματοδοτείται από την Bristol Myers)

  • Εικονικά καθοδηγούμενη εστιακή κλιμάκωση της δόσης σε ασθενείς με πρωτοπαθή καρκίνο του προστάτη που υποβλήθηκαν σε θεραπεία με πρωτογενή εξωτερική ακτινοθεραπεία με υποεκτρωματική στερεοτακτική ακτινοθεραπεία (HypoFocal-SBRT) – μια προοπτική, πολυκεντρική, τυχαιοποιημένη μελέτη φάσης ΙΙΙ (χρηματοδοτείται από το Γερμανικό Ομοσπονδιακό Υπουργείο Παιδείας και Έρευνας)

  • Στο έργο Agora3.0 μια διεπιστημονική ομάδα ερευνητών από την Κύπρο και το εξωτερικό δοκιμάζει νέα εργαλεία υγείας βασισμένα στην τεχνητή νοημοσύνη για τη βελτίωση των αποτελεσμάτων και της ποιότητας ζωής των ασθενών που πάσχουν από διάφορες ασθένειες (π.χ. καρκίνο του προστάτη, καρκίνο του μαστού και καρκίνο του ορθού). This project is funded by the Cypriot Research and Innovation Foundation. Please see the homepage ( https://www.agora3.com.cy/) για περισσότερες πληροφορίες.

  • Η προοπτική, μονόκλωνη μελέτη φάσης ΙΙ HypoCombi εξετάζει την εφαρμογή της ακτινοθεραπείας υψηλής ακρίβειας σε όρους βραχυθεραπείας σε συνδυασμό με τις πιο σύγχρονες τεχνικές ιατρικής απεικόνισης σε όρους PSMA-PET και MRI σε ασθενείς με νεοδιαγνωσθείσα καρκίνο του προστάτη (εσωτερική θεμελίωση).

  • Το πρόγραμμα MEDISKIN, μια συνεργασία με τα επαναστατικά εργαστήρια RSL και το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου με στόχο τη βελτιστοποίηση της ποιότητας ζωής των ασθενών με καρκίνο του μαστού και καρκίνο κεφαλής και τραχήλου που υποβάλλονται σε ακτινοθεραπεία. Σε αυτή την ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο μελέτη, εξετάζουμε αν η εφαρμογή ενός νέου προϊόντος ιατρικής φροντίδας του δέρματος βοηθά στην πρόληψη των δερματικών τραυματισμών που προκαλούνται από ακτινοβολία (χρηματοδοτείται από το Κυπριακό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας).

  • Ανάπτυξη νέων ιατρικών προϊόντων περιποίησης του δέρματος για ογκολογικούς ασθενείς.

  • Χρηματοδοτείται από το Κυπριακό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας

Ερευνητικά έργα

Οι ερευνητικές ομάδες του GMI έχουν αναγνωριστεί διεθνώς για την εμπειρογνωμοσύνη τους σε μεγάλο αριθμό έργων.


Το GMI, μαζί με τους εταίρους του, συνδέεται με τα πιο φιλόδοξα επιστημονικά έργα στην Ευρώπη και διεθνώς. Η ομάδα του GMI ασχολείται με ερευνητικά πεδία αιχμής, όπως η εφαρμογή εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης για την επεξεργασία ιατρικών απεικονίσεων και η αναζήτηση νέων βιοδεικτών που θα βοηθήσουν στην εξατομίκευση της θεραπείας.

kristis vevis.webp

Διαχειριστής ερευνητικών έργων

Κρίστης Βέβης

  • Μέσω των κλινικών δοκιμών, οι ερευνητές αποκτούν βαθύτερη κατανόηση του τρόπου διάγνωσης, θεραπείας και πρόληψης ασθενειών και ιατρικών καταστάσεων. Αυτές οι ερευνητικές μελέτες δοκιμάζουν και συγκρίνουν πειραματικά φάρμακα και τεχνικές για να μάθουν ό,τι είναι απαραίτητο πριν προσφέρουν αυτές τις νέες ευεργετικές ιατρικές διαδικασίες ή φάρμακα στους ασθενείς. Στην πραγματικότητα, τα περισσότερα φάρμακα και συσκευές που χρησιμοποιούνται σήμερα ξεκίνησαν σε κλινικές δοκιμές που εξέτασαν την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά τους.

    Transition Project

    Το έργο TRANSiTION θα αναπτύξει ένα προηγμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για επαγγελματίες υγείας και μη κλινικό προσωπικό (π.χ. διαχειριστές υγείας), εξοπλίζοντάς τους με ψηφιακές δεξιότητες που απαιτούνται για την ανταλλαγή πληροφοριών με πιο αποδοτικό και αποτελεσματικό τρόπο με ασθενείς και άλλους επαγγελματίες. Το έργο θα ξεκινήσει με την αξιολόγηση και χαρτογράφηση των υφιστάμενων ψηφιακών δεξιοτήτων και θα εμπλέξει άμεσα τους ενδιαφερόμενους φορείς για την αναγνώριση των συγκεκριμένων αναγκών τους. Αυτό θα επιτρέψει και θα διευκολύνει τους επαγγελματίες και το μη κλινικό προσωπικό να υιοθετήσουν νέα ψηφιακά εργαλεία και να τα ενσωματώσουν στην καθημερινή τους πρακτική, επιτρέποντας μια ομαλότερη ψηφιακή μετάβαση.

    Επίσημος Ιστότοπος

     Link: www.europeancancer.org/eu-projects/resource/transition

    SELAS-VIEW: An integrated solution for monitoring of progression of metastasis in lung cancer
    • BIOS (Ψηφιακές δεξιότητες στην υπολογιστική βιολογία για επαγγελματίες υγείας – Erasmus+) https://www.bios-project.eu/

    • SpectThyroid (Βελτιστοποίηση της διαγνωστικής αξίας της μετεγχειρητικής απεικόνισης του θυρεοειδούς με I-123 SPECT και εφαρμογή δοσιμετρίας ειδικά για τον ασθενή για την αφαίρεση υπολειμμάτων θυρεοειδούς με ραδιενεργό ιώδιο – Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας Κύπρου)

    • SARCOSONIC (Προκλινική και κτηνιατρική έρευνα με χρήση MRgFUS για τη θεραπεία του σαρκώματος μαλακών μορίων – πρόγραμμα H2020, Δράσεις Marie Sklodowska Curie)

    • eCAN (Κοινή δράση για την ενίσχυση της ηλεκτρονικής υγείας, συμπεριλαμβανομένης της τηλεϊατρικής και της τηλεπαρακολούθησης για τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης για την πρόληψη και τη φροντίδα του καρκίνου – EU4HELATH)

Στοιχεία επικοινωνίας

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ

1, Λεωφόρος Νίκης,
4108, Άγιος Αθανάσιος,
Λεμεσός, Κύπρος

ΤΗΛΕΦΩΝΟ

(+357) 25 208 000

ΩΡΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Δευτέρα - Παρασκευή: 08:00 - 16:30

GMI-interior.webp
bottom of page